Waarom Google Tag Manager inrichten?

SEO Content Copywriting
Als digital marketing agency weten we als geen ander hoe belangrijk het is om de juiste gegevens te verzamelen en te analyseren om je online marketingstrategie te optimaliseren. Een handige tool die hierbij kan helpen is Google Tag Manager. In dit artikel leggen we uit wat Google Tag Manager is, hoe je het kunt inrichten en welke voordelen het biedt voor jouw online marketingactiviteiten.
Pagina inhoud samenvatting
    Add a header to begin generating the table of contents
    Scroll to Top

    Wat is Google Tag Manager?

    Google Tag Manager (GTM) is een gratis tool van Google waarmee je tags kunt beheren op je website. Een tag is een stukje code dat gegevens verzamelt en doorstuurt naar een ander platform, zoals Google Analytics of Google Optimize. Met GTM kun je deze tags beheren vanuit één centrale plek, zonder dat je elke keer handmatig de code op je website hoeft aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig nieuwe tags toevoegen of bestaande tags uitschakelen zonder dat je technische kennis nodig hebt

    Ontdekken wat we voor uw organisatie kunnen bereiken?

    Vul ons contactformulier in en ontvang binnen 24 uur een persoonlijke reactie.

    Geen enkele organisatie  is hetzelfde, daarom stellen we altijd een op maat gemaakt plan van aanpak op.

    Laat onze ervaren consultants u begeleiden naar succes!

    Hoe stel je Google Tag Manager in?

    Om Google Tag Manager te gebruiken, moet je eerst een account aanmaken op de website van Google Tag Manager. Vervolgens maak je een nieuwe container aan. Een container is een virtuele plek waar je alle tags kunt beheren voor één website. Elke container heeft een unieke Container ID die je later nodig hebt om de container aan je website te koppelen.

    Als je een nieuwe container hebt aangemaakt, moet je de container code op je website plaatsen. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van je CMS systeem. Vaak kun je de container code eenvoudig in de header of footer van je website plaatsen via een speciale plugin of via de instellingen-pagina van je CMS. Het is belangrijk dat je de container code op de juiste manier plaatst, anders werkt Google Tag Manager niet goed.

    Zodra je de container code op je website hebt geplaatst, kun je beginnen met het toevoegen van tags. Dit doe je door een nieuwe tag aan te maken en te selecteren welke tag je wilt gebruiken, bijvoorbeeld Google Analytics of Google Ads. Vervolgens koppel je de tag aan de juiste container en selecteer je de bijbehorende trigger. Een trigger is een gebeurtenis op je website die de tag activeert, bijvoorbeeld wanneer een bepaalde knop wordt ingedrukt.

    Voordelen van Google Tag Manager

    Het goede nieuws is dat Google Tag Manager niet alleen handig is om tags goed te beheren, maar ook enkele extra voordelen biedt:

    1. Enhanced Ecommerce tracking: Met Google Tag Manager kun je eenvoudig Enhanced Ecommerce tracking instellen op je website. Dit is een geavanceerde manier om de prestaties van je webshop te meten, bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in de winkelwagen- of checkoutfunnel.

    2. Conversie tracking: Met Google Tag Manager kun je eenvoudig conversie tracking instellen voor verschillende platforms, zoals Google Ads of Facebook Ads. Hierdoor kun je nauwkeurig meten hoeveel conversies er plaatsvinden via een bepaalde campagne.

    3. DataLayer met gegevens: Google Tag Manager werkt met een dataLayer waarin verschillende gegevens worden opgeslagen, zoals de paginatitel, de URL van de pagina en eventuele aangepaste gegevens. Dit maakt het mogelijk om specifieke gebeurtenissen op je website te tracken en te meten.

    1. Flexibele manier van werken: Met Google Tag Manager kun je gemakkelijk extra containers aanmaken voor andere websites of subdomeinen. Dit maakt het eenvoudig om tags te beheren voor meerdere websites vanuit één account.

    2. Externe tools integreren: Met Google Tag Manager kun je ook externe tools integreren, zoals Hotjar of LinkedIn Insight Tag. Dit maakt het mogelijk om meer gegevens te verzamelen over het gedrag van bezoekers op je website.

    Een ander belangrijk voordeel van Google Tag Manager is dat het de communicatie tussen marketing- en technische professionals verbetert. Omdat je geen technische kennis nodig hebt om tags toe te voegen, kun je als marketeer zelf tags beheren en hoef je niet steeds een beroep te doen op de technische afdeling. Dit vermindert de communicatiestoringen en zorgt ervoor dat je online marketingactiviteiten soepeler verlopen.

    SEO begint bij kwalitatieve content

    Verhoog je conversies met onze doelgerichte content!

    Het geheim achter een bloeiende SEO-strategie? Kwalitatieve content die het hart van de doelgroep verovert. Met de juiste inhoud die naadloos inspeelt op de behoeften en verlangens van jouw potentiële klanten, til je jouw zichtbaarheid naar een hoger niveau.

    Als je een sterke online aanwezigheid wilt opbouwen, is hoogwaardige content de sleutel tot jouw succes.

    Tips voor het gebruik van Google Tag Manager

    Als je Google Tag Manager gaat gebruiken, zijn er een aantal tips waar je rekening mee kunt houden:

    1. Maak gebruik van de GTM preview mode: Met de GTM preview mode kun je eenvoudig controleren of je tags goed werken voordat je ze live zet. Zo voorkom je dat er fouten worden gemaakt in de live-omgeving.

    2. Houd rekening met de huidige versie: Google Tag Manager wordt regelmatig geüpdatet en het is belangrijk om te controleren welke versie je gebruikt. Soms kan een nieuwe versie extra functionaliteiten bieden die je kunt gebruiken voor je online marketingstrategie.

    3. Leer meer over triggers: Triggers zijn essentieel voor het goed laten werken van je tags. Zorg er daarom voor dat je meer informatie hebt over triggers en hoe je deze kunt instellen.

    4. Maak gebruik van de Insights Marketing plugin: De Insights Marketing plugin voor Google Tag Manager geeft waardevolle informatie over de prestaties van je website. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers een bepaalde pagina hebben bezocht of hoe lang ze op een pagina zijn gebleven.

    Google Search Console en Google Tag Manager

    Een andere handige combinatie is Google Search Console en Google Tag Manager. Met Google Search Console kun je de prestaties van je website in Google Zoeken bijhouden. Door Google Search Console te koppelen aan Google Tag Manager, kun je nog meer gegevens verzamelen over het gedrag van gebruikers op je website. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke zoekopdrachten gebruikers hebben ingevoerd voordat ze op je website terechtkwamen.

    Het belang van een juiste Google Analytics ID

    Als je Google Tag Manager gebruikt in combinatie met Google Analytics, is het belangrijk om de juiste Google Analytics ID in te stellen. Dit is de unieke code die aan jouw Google Analytics-account is gekoppeld en die je nodig hebt om gegevens te verzamelen over het gedrag van gebruikers op je website. Zorg er daarom voor dat je de juiste Google Analytics ID hebt ingevoerd in Google Tag Manager.

    Data & Analytics
    Google ads uitbesteden

    Nieuwe triggers instellen voor meer geavanceerde metingen

    Een van de voordelen van Google Tag Manager is dat je eenvoudig nieuwe triggers kunt instellen om meer geavanceerde metingen uit te voeren op je website. Zo kun je bijvoorbeeld een trigger instellen om bij te houden hoe vaak er op een bepaalde knop wordt geklikt of om te meten hoe lang gebruikers op een bepaalde pagina blijven. Door meer triggers in te stellen, kun je nog nauwkeuriger meten hoe gebruikers zich gedragen op je website.

    Verschillende soorten tracking mogelijk met Google Tag Manager

    Met Google Tag Manager kun je verschillende soorten tracking instellen op je website. Zo kun je bijvoorbeeld classic ecommerce tracking instellen om de prestaties van je webshop te meten, conversie tracking instellen voor verschillende platforms en goal tracking instellen om specifieke doelen op je website te meten. Door verschillende soorten tracking te gebruiken, kun je nog beter inzicht krijgen in het gedrag van gebruikers op je website.

    Gratis SEO scan van uw website?

    Ontdek nu de verborgen potentie van uw website met onze GRATIS SEO scan! Onze geavanceerde tools en deskundige analyse bieden u een gedetailleerd inzicht in de verbeterpunten van uw online aanwezigheid.

    Ontvang een uitgebreid rapport met waardevolle optimalisatie-tips die uw website naar nieuwe hoogten zullen stuwen. Neem vandaag nog de eerste stap naar een betere vindbaarheid en meer organisch verkeer. Mis deze kans niet – claim nu uw GRATIS SEO scan en maak uw website klaar voor succes!

    Conclusie 

    Google Tag Manager is een handige tool om tags te beheren op je website. Het biedt verschillende voordelen, zoals een efficiënte en flexibele manier om tags te beheren, het gemakkelijk integreren van externe tools en een verbeterde communicatie tussen marketing- en technische professionals. Door het juiste gebruik van Google Tag Manager kun je nog nauwkeuriger meten hoe gebruikers zich gedragen op je website en deze gegevens gebruiken om je online marketingstrategie te optimaliseren. Met de juiste kennis en ervaring kun je het volledige potentieel van Google Tag Manager benutten voor je online marketingactiviteiten.

    conversie optimalisatie
    Data & Analyse

    Tips en tricks voor conversie optimalisatie

    Als online marketeer wil je natuurlijk een zo hoog mogelijk conversiepercentage behalen. Een conversie is namelijk al het moment waarop een bezoeker op je website een bepaalde actie onderneemt. Deze actie kan zijn het invullen van een contactformulier, een e-mailadres

    Lees meer >>
    call tracking inrichten
    Data & Analyse

    Call Tracking inrichten

    Als digital marketing agency weten wij als geen ander hoe belangrijk het is om de online marketing van onze opdrachtgevers te optimaliseren. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat er ook offline conversies plaatsvinden, zoals telefonische gesprekken. En het meten

    Lees meer >>
    SEO Content Copywriting
    Data & Analyse

    Waarom Google Tag Manager inrichten?

    Als digital marketing agency weten we als geen ander hoe belangrijk het is om de juiste gegevens te verzamelen en te analyseren om je online marketingstrategie te optimaliseren. Een handige tool die hierbij kan helpen is Google Tag Manager. In

    Lees meer >>
    SEO Content Copywriting
    Data & Analyse

    Google Analytics inrichten

    Als online marketing bureau is het belangrijk om een goede inrichting van Google Analytics te hebben, zodat we onze klanten de juiste informatie kunnen geven over hun websitebezoekers en de resultaten van hun online marketingcampagnes. In dit blogartikel zullen we

    Lees meer >>

    Author

    Scroll naar boven

    Vrijblijvende offerte

    Ben je benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Laat dan uw gegevens achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 24 uur contact op.

    Contact
    Contactformulier aanvraag (#4)

    Onze privacy policy is van toepassing.

    Gratis SEO Artikel

    Ontvang een gratis SEO-geoptimaliseerd artikel van 1000-1200 woorden door het formulier hieronder in te vullen en plaats het op jouw website om de kracht van onze content te ervaren.

    Note: Geen idee wat een keyword is? Vul ‘onbekend’ in en wij nemen contact met je op.

    Gratis SEO artikel
    Gratis SEO artikel formulier (#7)

    Onze privacy policy is van toepassing.

    Gratis persoonlijke SEO scan

    Klaar voor een boost in uw online zichtbaarheid? Meld u aan voor een gratis, persoonlijke SEO scan tijdens een 1-op-1 Google Meet consult. Samen duiken we in de wereld van zoekmachineoptimalisatie specifiek voor uw website. Mis deze kans niet en vul onderstaand formulier in.

    pasfoto tim van pel
    Gratis SEO audit 1 op 1 formulier (#13)

    Onze privacy policy is van toepassing.

    Algoritme

    Wat is het precies? 

    Een algoritme is een reeks stappen of instructies die worden gebruikt om een specifiek probleem op te lossen. Het is als een recept dat een computer of een persoon kan volgen om een bepaald resultaat te bereiken. 

    Algoritmen spelen een cruciale rol in de informatica en helpen bij het organiseren en verwerken van gegevens, het nemen van beslissingen en het automatiseren van taken. Ze kunnen worden toegepast in verschillende domeinen, zoals zoekmachines, routeplanners, machine learning en data-analyse. 

    Kortom, algoritmen vormen de bouwstenen van onze digitale wereld en helpen bij het oplossen van complexe problemen.